Kulinarne zmagania
Do zmagań w postaci gotowania potraw stanęło 10 pań , które nie boją się kuchennych wyzwań i poszukiwania nowych, czasem abstrakcyjnych smaków. To właśnie one w dniu 18 września 2013 roku stawiły się w murach restauracji ‘Mamma Leo’ w Radomiu przy ul. Szewskiej. Fartuszki w dłoń, wałki za pas, czas rozpocząć kulinarne zmagania Klubu Seniora!!!
Na ringu stanęły dwa przysmaki. Zawodnik numer 1: pierogi z dynią i serem wędzonym oraz jego rywal: pierogi ze szpinakiem i fetą. Pod okiem mistrza uczestniczki poszerzały swe horyzonty kulinarne, aby wydać wyrok odnośnie pierogów. To właśnie Szef kuchni zaproponował wykonanie tych potraw z tak innowacyjnymi farszami, aby Panie mogły zaskoczyć swych bliskich czymś na co dzień niespotykanym. Które z dań zwyciężyło po degustacji? Zdania były podzielone. Oba z doznań smakowych były niezwykle ciekawe, dlatego też ogłoszono remis. Do samej degustacji klubowicze zasiedli do stołu przystrojonego we własnoręcznie ozdobione serwetki. Sposób na nie zaprezentowała współwłaścicielka restauracji. Kawałek wstążki, suszone kwiaty, a zachwyt gości był bezcenny. Bowiem należy pamiętać, że do każdego posiłku możemy zasiadać tak, jakby była to najlepsza potrawa pod słońcem. Nie liczy się tylko najedzenie do syta, aż rozboli nas brzuch, ale również wrażenia estetyczne i sposób podawania potraw.
Warsztaty kulinarne zorganizowano w ramach projektu „Smaki Życia” realizowanego przez Klub Seniora działający przy Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kowali przy wsparciu Stowarzyszenia Wspierania Rozwoju Gminy Kowala finansowanym w ramach Programu „Działaj Lokalnie” Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanym przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce. Dotacje otrzymane w ramach niego są wsparciem na realizację projektów, które inicjują współpracę mieszkańców na rzecz dobra wspólnego.