Strona startowa O nas Aktualności Galeria Kontakt
 
  baner  
 

Festiwal Ziemianka w Muzeum Wsi Radomskiej

Seniorzy z Kowali w jesienne popołudnie 4 października uczestniczyli
w konkursie na „Potrawę regionalną z ziemniaków” w ramach Festiwalu Ziemniaka organizowanego przez Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu. Pogoda sprzyjała tak smakowaniu potraw, jak i zabawie tanecznej na dechach. Panie na konkurs zaprezentowały pieczone pierogi z ziemniaka z dodatkiem sałatki ziemniaczanej. Pomysł jak i wykonanie należały do pani Elżbiety Kiragi, członkini Klubu Seniora działającego przy Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kowali.

 

Niezwykle ciekawa jest historia prezentowanej pyszności: Od dawna się mawia, że droga do serca prowadzi przez żołądek. Wiedziała o tym również babcia jednej z seniorek, Pani Frania. Kiedy była jeszcze panną pieczone pierogi były jej daniem popisowym. Pierogi zjednywały sobie wielu sojuszników, a babcia Frania… wielu wielbicieli. Gdy na stole pojawiała się dodatkowo sałatka ziemniaczana nikt nie mógł przejść obojętnie. Zapach, smak, wspólne „jadło” może bowiem zjednać serce niejednego sceptyka. Tak oto przepis na pieczone pierogi i sałatkę stał się bardzo popularny pośród sąsiadów i przyjaciół. Potrawy były gotowane bardzo często dzięki łatwo dostępnym produktom, a sam przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie, aż po dziś dzień i skutecznie wzmagał „Apetyt na Życie”.

Konkurs skierowany był do kół gospodyń wiejskich, zespołów folklorystycznych oraz innych grup nieformalnych, właścicieli gospodarstw turystycznych oraz stowarzyszeń z regionu radomskiego. Największe emocje wzbudził Karol Okrasa, który był Przewodniczącym Jury. Do Komisji Konkursowej należeli także: Anna Ziółek – kierownik Działu Oświatowego Muzeum Wsi Radomskiej oraz Aleksandra Żytnicka – etnograf w Muzeum Wsi Radomskiej. Panie z Klubu Seniora otrzymały wyróżnienie za swoją potrawę.

Seniorkom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów w tej smakowitej dziedzinie życia!!!