Strona startowa O nas Aktualności Galeria Kontakt
 
   
 

Zajęcia z zakresu żywienia w Klubu Senior+

W ramach działalności Klubu Senior+ zorganizowano warsztaty kulinarne i z zakresu prawidłowego żywienia. Prowadzone one były przez wykładowcę mającego wykształcenie wyższe z zakresu żywienia człowieka. Zajęcia podzielone były na dwa cykle, które odbyły się 18 marca i 25 marca 2019 roku.

 

CYKL PIERWSZY: 18.03.2019

  1. Wykład połączony z prezentacją. Tematyka: „Tłuszcze: kiedy i w jakiej ilości jeść?”.
    Przedstawiono na nim zagadnienia związane m.in. z rodzajami kwasów tłuszczowych, ich rolą, korzyściami wynikającymi ze spożywania orzechów, charakterystyką oleju palmowego i kokosowego.
     
  2. Warsztaty kulinarne – przygotowanie:
  • sałatka z burakiem;
  • sałatka z kasza kuskus;
  • sałatka z kaszą pęczak;
  • sałatka z brokułem;
  • makaron pełnoziarnisty z kurczakiem i warzywami.

 

CYKL DRUGI: 25.02.2019

  1. Pogadanka na temat właściwości odżywczych jaj.
    Poruszono takie zagadnienia jak: rodzaje jaj spożywczych, rola cholesterolu, składniki występujące w jajach.
     
  2. Warsztaty kulinarne – przygotowanie:
  • sałatek jajecznych;
  • deserów: szarlotka light, rafaello z kaszy jaglanej, tiramisu.

 

Dzięki profesjonalnemu podejściu warsztaty wyróżniały się wysokim poziomem realizacji
i zaangażowani. Sami Seniorzy natomiast po takiej dawce wiedzy, obiecali, że na pewno wiele rad i wskazówek wcielą w swoje codzienne rytuały żywieniowe.

 

 

Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Zleceniodawcy w ramach Programu Wieloletniego ,,Senior+” na lata 2015-2020.