Zajęcia z zakresu żywienia w Klubu Senior+
W ramach działalności Klubu Senior+ zorganizowano warsztaty kulinarne i z zakresu prawidłowego żywienia. Prowadzone one były przez wykładowcę mającego wykształcenie wyższe z zakresu żywienia człowieka. Zajęcia podzielone były na dwa cykle, które odbyły się 18 marca i 25 marca 2019 roku.
CYKL PIERWSZY: 18.03.2019
- Wykład połączony z prezentacją. Tematyka: „Tłuszcze: kiedy i w jakiej ilości jeść?”.
Przedstawiono na nim zagadnienia związane m.in. z rodzajami kwasów tłuszczowych, ich rolą, korzyściami wynikającymi ze spożywania orzechów, charakterystyką oleju palmowego i kokosowego.
- Warsztaty kulinarne – przygotowanie:
- sałatka z burakiem;
- sałatka z kasza kuskus;
- sałatka z kaszą pęczak;
- sałatka z brokułem;
- makaron pełnoziarnisty z kurczakiem i warzywami.
CYKL DRUGI: 25.02.2019
- Pogadanka na temat właściwości odżywczych jaj.
Poruszono takie zagadnienia jak: rodzaje jaj spożywczych, rola cholesterolu, składniki występujące w jajach.
- Warsztaty kulinarne – przygotowanie:
- sałatek jajecznych;
- deserów: szarlotka light, rafaello z kaszy jaglanej, tiramisu.
Dzięki profesjonalnemu podejściu warsztaty wyróżniały się wysokim poziomem realizacji
i zaangażowani. Sami Seniorzy natomiast po takiej dawce wiedzy, obiecali, że na pewno wiele rad i wskazówek wcielą w swoje codzienne rytuały żywieniowe.
Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Zleceniodawcy w ramach Programu Wieloletniego ,,Senior+” na lata 2015-2020.